1.kolo Ligy žiakov a žiačok 2017 v SNV versus 1.kolo Olympiády žiakov a žiačok v džude východ Košice - 11.2.2017

13.02.2017 15:34

    1.kolo Ligy žiakov a žiačok v roku 2017 odštartovalo 11.2.2017 v Spišskej Novej Vsi, kde sa organizácie zhostil v peknej športovej hale Džudo klub SNV. Na tomto celoročnom štvorkolovom turnaji sa v 1.kole predstavili oddiely: TJ Mladosť Poprad, ŠK Zemplín Michalovce, Džudo klub Spišská Nová Ves, MŠK Vranov n.T., Judo Club Bardejov, Judo klub Sobrance a ŠK Kráľovce. Po sčítaní bodov za jednotlivé kategórie sa  takto oddiely aj umiestnili v priebežnom poradí.

 

Na tejto lige chýbali iné kluby nachádzajúce sa na východe Slovenska, ako napríklad Judo Kan Klub Bardejov, JUDO KOŠICE, TJ Slávia PU Prešov, Karate klub Slávia UPJŠ Košice – oddiel judo, Judo Klub Poprad a z väčšej časti aj ŠK Kráľovce, ktoré sa  z neznámych dôvodov rozhodli v tom istom termíne organizovať cit. "1.kolo Olympiády žiakov a žiačok v džude východ" za účasti iba pozvaných "vyvolených" klubov.

    V technických ustanoveniach rozpisu mali uvedené, že sa súťaží podľa platných pravidiel judo. Tento rozpis ani nemali schválený orgánom Slovenského zväzu judo, a to štatutárom športovo technickej komisie (ŠTK) a k platným pravidlám to malo na míle ďaleko.

Príklad:

Rozpis znel „1.kolo Olympiády žiakov a žiačok v džude východ" – súťažili aj dorastenci a dorastenky a sumo (tento výraz pravidlá SZJ nepoznajú)

Pozvané boli aj kluby zo stredného Slovenska – v lige „východ“?

Váhové kategórie pre dievčatá boli chlapčenské.

Starší žiak vážiaci 35 kg zaradený do váhovej kategórie -45 kg! Takáto váhová kategória sa používa až u dorastencov.

Výhra na 2 ippony. Toto v pravidlách juda nikde na svete neexistuje.

 

Apelujeme preto na rodičov detí, ktorí na takúto súťaž svoje deti posielajú, aby si všimli konanie trénerov oddielov, ktorí svojim konaním izolujú pretekárov v ich správnom výkonnostnom raste. V štruktúrach Slovenského zväzu judo sú zriadené Centrá talentovanej mládeže Východ, CTM Juh, CTM Západ a CTM Sever.  Mladí športovci sú do týchto centier zaraďovaní s výhľadom ďalšej športovej reprezentácie SR. V roku 2021 sa bude konať v Košiciach Európsky mládežnícky olympijský festival (EYOF) na ktorý sa môžu nominovať pretekári narodení v rokoch 2005 a 2006. Ale nie tí, aj keď sú šikovní, ktorým tréneri ani nekúpia licenčnú známku. Nie tí, ktorí sa zúčastňujú turnajov organizovaných „na truc“ v tom istom termíne a v tej istej štruktúre, ako organizuje SZJ.

 Na záver by sa dalo povedať, že aj keď táto truc súťaž nesie názov Olympiáda, ťažko z nej vyjde budúci olympionik pri súčasnej izolácii sa trénerov „vyvolených“ klubov od SZJ.

Rozpis "Olympiády" tu: